Zo worden smurfen gemaakt (de beeldjes)

Er zijn inmiddels miljoenen smurfenbeeldjes gemaakt. Dupuis was de eerste maker, gevolgd door Schleich. De figuurtjes lijken zo eenvoudig maar dat is het niet. Voordat een beeldje klaar is voor de verkoop gaat hier een heel proces aan vooraf.

Het begint met het maken van een schets

Een smurfenbeeldje kan niet zomaar ontstaan, eerst moet er een idee tot stand komen. Het begint dus allemaal met het maken van een schets. In het begin betreft dit een ruwe schets, later wordt dit tot in detail afgewerkt. Aan de hand van de schets is al te zien hoe het beeldje er uiteindelijk uit komt te zien.

Een model van gips of was

Aan de hand van de schets maakt de kunstenaar het eerste beeldje van gips of was. Hierdoor ontstaat er een driedimensionale smurf en lijkt deze op het uiteindelijke resultaat. Het eerste model is belangrijk want deze dient voor het vervaardigen van alle volgende beeldjes.

Een stalen mal maken

Het driedimensionale beeldje dient voor het maken van een stalen mal. Deze mal is bedoeld voor het vervaardigen van oneindig veel beeldjes. Het maken van een mal is geen eenvoudige klus. Er moeten namelijk details worden aangebracht, en ook moet de markering waaronder ‘Peyo’ en het stempel van de fabrikant in de mal worden gegraveerd. Dit is precisiewerk dat met de hand gebeurt.

De mallen worden altijd bewaard zodat het op een later moment mogelijk is om oude figuren te herproduceren. Aan de hand van bestaande beeldjes maken sommige fabrikanten hun eigen mallen. Hierdoor kunnen de nieuwe mallen afwijken van de originelen.

Het gieten van de beeldjes

Vervolgens worden de smurfenbeeldjes gegoten. De stalen mal gaat in een spuitgietmachine. Deze vult de mal met vloeibaar pvc. De grondstoffen van pvc zijn etheen (uit aardolie) en chloor (uit steenzout). Pvc heeft een aantal goede eigenschappen waaronder een goede barrière tegen vet en aroma’s, het is waterdicht, stootvast en slijtvast. Toch kunnen de pvc smurfenbeeldjes uiteindelijk beschadigen of verkleuren.

Een basiskleur toevoegen

Wanneer de beeldjes gegoten zijn worden ze met de hand beschilderd. Om het de schilders makkelijker te maken wordt er aan het pvc een basiskleur toegevoegd. Hierbij wordt gekeken naar de dominante kleur van het beeldje. Betreft het bijvoorbeeld een simpele smurf zonder voorwerp in de hand, dan is de dominante kleur wit of blauw. In dit geval wordt de kleur wit of blauw aan het vloeibaar pvc toegevoegd.

Onbeschilderde smurfen in een uniekleur worden rohling (ruwe) beeldjes genoemd. Deze versies zijn ook in omloop en soms met opzet uitgebracht, bijvoorbeeld door Walbauer als promotiemateriaal.

Het uitharden van de smurf

Nadat het pvc in de mal is gegoten en hier een basiskleur aan is toegevoegd, moet het materiaal eerst uitharden. Dan pas kan de smurf uit de mal worden gehaald.

Het beschilderen van het figuurtje

Wanneer het figuurtje is uitgehard kan deze uit de mal. Er is een nieuwe smurf ontstaan, maar deze heeft een effen kleur. Nu is het zaak om het figuurtje te beschilderen. Dit gebeurt met de hand, in dezelfde fabriek of ergens anders. Het is zelfs mogelijk dat de figuurtjes naar een ander land worden geëxporteerd om hier te laten beschilderen.

Doordat alles met de hand wordt beschilderd kunnen er onderlinge verschillen ontstaan, zelfs wanneer de figuurtjes door een en dezelfde schilder zijn afgewerkt. Het kan ook dat er in de ene fabriek een andere kleurtint wordt gebruikt dan in de andere werkplaats. Zo heb je smurfen met een felgele harp of een okergele harp, terwijl ze wel hetzelfde serienummer hebben.

De duur van het productieproces

Vanaf het maken van de schets tot het schilderen van de smurf duurt tussen de twee en vier maanden, met een gemiddelde van drie maanden. Hierna worden de beeldjes naar verschillende landen getransporteerd en belanden ze uiteindelijk in winkels of bij webshops. Voordat een smurf in de winkel ligt ben je, gezien vanaf het maken van de ruwe schets, makkelijk zes maanden verder. Soms nog wel langer.