Verschil tussen Schleich en Bully smurfen
Het kan dat je een smurf met Bully markering in je bezit hebt. Uiterlijk lijkt deze op een Schleich poppetje, maar er is wel degelijk verschil tussen Schleich en Bully smurfen. Niet alleen gaat het hier om twee verschillende bedrijven, ook het uiterlijk van de smurf wijkt af.
Het recht om smurfen te produceren
Het is niet zo dat iedereen zomaar smurfenpoppetjes mag produceren. Peyo is de bedenker en oorspronkelijke tekenaar van deze blauwe wezentjes. De rechten met betrekking tot het produceren van smurfpoppetjes kwam in eerste instantie bij Schleich te liggen. In 1965 begon het bedrijf met de productie hiervan. In 1973 verloren ze plots het productierecht en mochten dus geen smurfen meer maken en uitbrengen.
Het was de Duitse concurrent Bully die het nieuwe recht in handen kreeg. Dit bedrijf, tegenwoordig bekend als Bullyland, bracht van 1973-1980 is hun eigen Bully smurfen op de markt. Ze kregen de smurfenvormen die Schleich eerder had gemaakt en konden zo dus ook de oude smurfen produceren. Daarnaast maakten ze hun eigen mallen waardoor er weer nieuwe smurfjes op de markt kwamen.
Rond het jaar 1977 mocht Schleich ze weer maken, en in 1980 verloor Bully het productierecht en kreeg Schleich dit exclusief in handen.
Uiterlijke verschillen tussen de smurfen
Wanneer je een Bully smurf naast een Schleich smurf zet, dan valt vooral het kleurverschil op. De Bully smurfen hebben een afwijkende kleur dan die van Schleich. De poppetjes van beide merken lijken zo op het eerste oog op elkaar maar ze kunnen een net wat andere houding hebben.
Van beide merken zijn bepaalde smurfen exact hetzelfde. Dit komt door Bullyland die de mallen van Schleich samen met het productierecht kreeg. Wanneer je niet goed oplet denk je een Schleich in handen te hebben maar gaat het eigenlijk om een Bully.
Eigenlijk zou je het verschil moeten voelen. De poppetjes van Bully voelen zachter aan, dit komt omdat er gebruik is gemaakt van een ander PVC-materiaal.
Kijk goed naar de onderkant of achterop de muts
Alle originele smurfen zijn voorzien van een markering. Meestal staat de markering onder op de voeten, maar soms ook achterop de muts of op een ander plekje. De markering bevat in ieder geval het woord ‘Peyo’, verwijzend naar de bedenker/maker. Afhankelijk van het merk staat er Schleich of Bully bij. Soms ontbreekt het merk maar gaat het wel degelijk om een van beide merken. Er wordt vermoed dat het dan om een promotionele smurf gaat, maar er zou ook een andere reden kunnen zijn voor het ontbreken van het merk.
Let op want er zijn ook namaaksmurfen in omloop. Die voelen anders aan en hebben vaak ook een iets ander uiterlijk. Meestal zien de namaak er vrij simpel uit en is de afwerking niet zo goed.
Om te verzamelen: Schleich of Bully
Sommigen verzamelen alleen Schleich smurfen, maar je mist dan toch een hoop. Bully en Schleich hebben namelijk lang met elkaar geconcurreerd en de poppetjes die ze geproduceerd hebben lopen ook langs elkaar.
De Schleich smurfen zijn verkrijgbaar uit de jaren 1965-1973 en van 1977 tot heden. De Bully poppetjes dateren uit 1973 tot ongeveer 1980.
Welke van deze twee is duurder?
Over het algemeen zijn de Bully smurfen wat goedkoper dan die van Schleich. Sommigen menen dat dit door een slechtere kwaliteit komt maar dit klopt niet. Ook de Bully figuren zijn van een goede kwaliteit. Wel is het zo dat dit merk wat minder populair is, waardoor het ook een lagere waarde voor verzamelaars of liefhebbers heeft. Ook vindt niet iedereen de afwijkende kleuren mooi, en kan het zachtere PVC materiaal wat sneller kromtrekken. Wanneer deze figuurtjes teveel aan warmte worden blootgesteld dan blijven ze niet lang mooi, en dat is ook waarom de waarde wat lager ligt.
De waarde van smurfen wordt bepaald door de staat waarin het figuurtje verkeert maar ook de zeldzaamheid. In het artikel ‘wat zijn de smurfen waard’ geef ik hier meer uitleg over.