Nep smurfen herkennen (fake smurfs)

Smurfenbeeldjes zijn al jarenlang erg populair onder verzamelaars. Telkens wanneer er een nieuwe smurfenfilm uitkomt komen er duizenden smurfenliefhebbers wereldwijd bij. De Schleich smurfenfiguren worden veel verkocht, maar ook andere merken zijn geliefd. Door de groeiende vraag naar dit soort beeldjes zijn er ook veel nep smurfen in omloop. Het is belangrijk om fake smurfs te herkennen.

Ze lijken bijna echt

Wie er weinig verstand van heeft denkt bij een nepsmurf dat deze echt is. De fake modellen worden namelijk exact nagemaakt van de originele figuren. Hieronder vind je een aantal kenmerken om fake en echt van elkaar te onderscheiden.

Zeldzame smurfen worden het vaakst nagemaakt

Het is goed om te weten dat de zeldzame figuren het vaakst worden nagemaakt. Dit komt omdat deze beeldjes veel geld opleveren. Vooral de kerstsmurfen zijn ontzettend zeldzaam, en dit geldt met name voor de biddende smurf met rood pakje en rode muts en de biddende smurfin met roze pakje en roze muts.

Ook de Paas smurfen worden vervalst. In 2004 verschenen de eerste vervalsingen, maar ook in latere jaren zijn de paassmurfen veel nagemaakt.

Goed op de naden letten

De originele beeldjes worden met behulp van een kwalitatieve mal gemaakt. Doordat ze in de mal uit één stuk geworden gegoten zijn er geen naden aanwezig. Vervalsingen worden vaak met behulp van twee mallen gemaakt, waarna de afzonderlijke delen aan elkaar worden gelijmd. Wanneer je duidelijke naden ziet dan kun je ervan uitgaan dat het hier mogelijk om een vervalsing gaat.

Afwijkingen in kleuren

Een andere manier om een vervalsing te herkennen is door goed naar de kleur te kijken. Vervalsingen hebben vaak een iets afwijkende kleur. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de originele smurfenfiguurtjes in verschillende fabrieken/landen worden geschilderd. Hierdoor zijn er onderlinge kleurverschillen. Maar wanneer een figuurtje een kleurtint heeft die je nergens anders tegenkomt, dan zou het om fake kunnen gaan.

Kijk ook gelijk even naar de afwerking. Originele beeldjes worden met de hand geschilderd en er kunnen altijd kleine schildersfoutjes ontstaan. Maar wanneer de afwerking er heel slordig uitziet, dan zou dit nep kunnen zijn.

De afmeting van de smurf

Fake smurfen zijn vaak iets groter of kleiner dan de originele beeldjes. Om dit te vergelijken zou je het originele beeldje in handen moeten hebben.

Kijk ook eens naar de markering

Aan de onderkant, achterop de muts of soms op een van de benen van de smurf staat een markering. Hier moet sowieso Peyo opstaan, en verder de maker van het figuurtje. In veel gevallen zal dit Schleich zijn maar bij oudere figuren kan er ook een markering van Applause, Wallace Berrie, Hering of Dupuis opstaan.

Nep figuurtjes hebben die markering ook vaak, maar hierbij is de markering veel vager. Wanneer je de markering nauwelijks kan lezen dan moet je ook even naar de andere herkenningspunten kijken om erachter te komen of het wel een echt figuurtje is.

Door de jaren heen hebben fabrikanten gebruik gemaakt van verschillende mallen. Bij sommige oude mallen is de markering geblokkeerd of uitgewist, maar toch nog vaag zichtbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oude Hering mallen die later door Schleich werden gebruikt. De Hering markering is soms gewoon nog zichtbaar, hoewel een stuk vager. Juist dit feit maakt het lastig om een fake smurf alleen aan de markering te herkennen.

Een labeltje van Schleich zegt niet veel

Wanneer je een smurf bij een officieel verkooppunt aanschaft dan zit er een Schleich labeltje aan het figuurtje. Je weet dan zeker dat je met een originele Schleich smurf te maken hebt. Maar wanneer je iets via Ebay, Marktplaats of een buitenlandse workshop bestelt dan is dat labeltje niet altijd een teken dat het figuurtje 100% echt is. Dit komt omdat de Schleich labeltjes veel worden nagemaakt en vervolgens aan nep smurfen worden vastgemaakt.

Als de prijs te mooi is om waar te zijn.

Dit is een waarheid als een koe oftewel overduidelijk waar. Wanneer je een zeldzame smurf met een marktwaarde van $ 200 ziet en hij staat te koop voor $ 50, dan moet je jezelf afvragen waarom de prijs zo laag is. De kans is toch wel aanwezig dat je een fake modelletje koopt.

Op Ebay verschijnen al jarenlang nepsmurfen. Officieel moet de verkoper dit ook als fake markeren, maar dit gebeurt in veel gevallen niet. Ebay weet hiervan maar grijpt niet altijd in. Pas na verschillende klachten wordt de verkoper geblokkeerd. Ga er dus niet vanuit dat Ebay of een andere verkoopsite de aangeboden items op echtheid controleert. Dit is je eigen verantwoordelijkheid.

Beeldjes zonder vergunning

Er worden ook veel smurfenbeeldjes gemaakt zonder dat de maker hier de rechten voor heeft. Dit noemen we smurfen zonder vergunning (licentie). Dit soort beeldjes herken je vaak aan een sticker die erop is geplakt, soms een markering maar het kan ook dat de markering helemaal ontbreekt.

Sommige van deze beeldjes zijn geliefd bij verzamelaars. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Comics No Toxico beeldjes, gemaakt in Spanje. Deze zijn vervaardigd vanuit de echte smurfenvormen maar de fabrikant had geen licentie. Sommige van deze beeldjes zijn door de jaren heen flink in waarde gestegen.