Hering

Hering SA, bij velen bekend als simpelweg Hering, is een bedrijf dat muziekinstrumenten maakte. In de jaren 80 heeft het voor Schleich smurfenfiguren voor Zuid-Amerika geproduceerd. Deze figuurtjes dragen de Hering- markering. In 1978 verschenen er nepsmurfen in Brazilië. Het is onwaarschijnlijk dat deze afkomstig zijn van Hering.

Oprichting van het bedrijf

Hering SA is in 1923 opgericht, het was een muziekinstrumentenfabrikant. De eerste activiteiten bestond uit het maken van doedelzakken. In opdracht van het Amerikaanse leger werd de nu beroemde mondharmonica ‘The Verity’ geproduceerd. In de jaren 60 werd de Hering-fabriek overgenomen door Hohner.

Slechts 35 verschillende smurfen

Hering heeft niet zoveel smurfenbeeldjes geproduceerd. Er werden slechts 35 verschillende smurfen gemaakt en met name in Zuid-Amerika uitgebracht. Eerder werd gedacht dat et er 23 waren, maar later is dit aantal bijgesteld naar 35.

De smurfenfiguurtjes zijn in opdracht van Schleich gemaakt. Ze zijn allen voorzien van de Hering markering, aangevuld met het logo van Schleich. Tevens staat het logo van Peyo op de figuren.

Opvallend is dat de markeringen soms nauwelijks zichtbaar zijn. Waarschijnlijk is dit omdat de mallen zijn aangepast voor hergebruik, zonder Hering markering. Maar wanneer je goed kijkt is de Hering-markering nog wel zichtbaar en wordt de smurf ook als Hering beschouwd.

Van 1984 tot 1986

Hering heeft de smurfen alleen tussen 1984 en 1986 geproduceerd. De beeldjes lijken erg op die van Wallace Berrie @ Co. De figuren werden los in zakjes verkocht. De Hering smurfen hebben de nummers 20001 t/m 20180, maar het zijn er geen 180 maar slechts 35. Een aantal hiervan zijn 20001 (Grote smurf), 20009 (drummer) en 20051 (bowler).

Toen Schleich in 1987 failliet ging, mocht Hering geen smurfen meer maken. Brazilië kreeg later toch de licentie en gebruikte hiervoor de oude smurfenmallen van Hering. Dat verklaart waarschijnlijk waarom de latere smurfen een geblokkeerde of uitgewiste markering hebben.

Nepsmurfen uit Brazilië

In 1978 verschenen er nepsmurfen beeldjes in Brazilië. Dit waren er in totaal 18 verschillende, en ook een smurfenhuisje dat in twee variaties was geschilderd. Een markering op deze smurfen ontbrak. Omdat Hering pas in de jaren ’80 smurfenbeeldjes produceerde, moeten deze nepsmurfen ergens anders vandaan komen. De kwaliteit van deze neppers is zeer slecht.

Voortgang van Hering

In het jaar 2017 werd de fabriek verkocht aan SHG Indústria e Comércio de Instrumentos Musicais LTDA. Het bedrijf produceert alleen nog muziekinstrumenten. Er is geen enkele verwijzing meer naar de smurfenbeeldjes uit de jaren 80.