De Belgische uitgeverij Dupuis produceerde de allereerste smurfenbeeldjes, en niet Schleich zoals vaak gedacht wordt. Dupuis is in 1922 opgericht en staat vooral bekend om de strips Robbendoes en latere stripreeksen zoals Lucky Luke, Johan en Pierewiet en De Smurfen. De uitgeverij is nog steeds actief.
Geschiedenis van het bedrijf
Dupuis in 1898 opgericht door Jean Dupuis, hij was toen slechts 23 jaar oud. Het bedrijf werd gevestigd in de Belgische plaats Marcinelle. Het begon allemaal als drukkerij en later werd dit uitgebreid naar uitgeverij. De eerste titel van de uitgeverij was het weekblad l Les Bonnes Soirées.
In 1938 werd het Franstalige stripweekblad Spirou uitgegeven, dat enkele weken later ook in het Nederlands verscheen onder de naam Robbedoes. In dit weekblad stonden originele strips van zowel Belgische, Franse als Amerikaanse striptekenaars.
Peyo was een van de Belgische tekenaars die meewerkte aan het stripblad Robbedoes. Hij tekende een strip over Johan de schildknaap en de dwerg Pirrewiet. In 1958 verscheen in een van de strips over Johan zes blauwe dwergen, die De Smurfen genoemd werden. Het verhaal heette de fluit met zes smurfen.
De kleine blauwe wezentjes werden populair bij het jonge publiek, waarna in 1959 het eerste zelfstandige verhaal van De Smurfen in het blad Robbedoes verscheen.
Productie van smurfen beeldjes
Velen denken dat Schleich de eerste maker was van de bekende smurfen beeldjes. Dit is feitelijk niet waar, die eer gaat naar het bedrijf Dupuis. In 1957 begon het bedrijf met het produceren van stripgerelateerd speelgoed waaronder beeldjes en sleutelhangers. In 1958 verscheen het eerste smurfenbeeld van vinyl. Dit was het figuurtje Peewee, later verschenen er ook smurfenbeeldjes.
Eind 1959 kwamen de eerste smurfen op de markt, toen van het materiaal latex. Dit waren Grote Smurf, Normale Smurf en Boze Smurf. In 1963 werd Johan als beeldje gemaakt.
Vanaf 1964 werden de beeldjes groter. Tot die tijd hadden ze een afmeting van twee inch, in 1964 werd de afmeting zes inch. Hier kwamen in 1966 nog eens vijf verschillende smurfen sleutelhangers bij.
Markering op de smurfen
Wie een Dupuis smurf koopt of in zijn bezit heeft, ziet de markering DUPUIS altijd op het beeldje staan. Bij de sleutelhangers staat de markering achterop de muts, bij de beeldjes onder op de voeten. Dupuis bleef tot het begin van de jaren 70 smurfenbeeldjes maken, terwijl Schleich vanaf 1965 hiermee begon. In het begin van de jaren 70 mocht Dupuis geen smurffiguren meer maken.
Overzicht uitgebrachte smurfenfiguren
In totaal heeft Dupuis vijf figuren van twee inch en vier smurfenfiguren met een hoogte van zes inch uitgebracht. Ook werden er vijf sleutelhangers uitgebracht. Dit zijn de volgende smurfen:
2 inch figuren
- Peewee [1958]
- Grote Smurf [1959]
- Normale Smurf [1959]
- Boze Smurf [1959]
- Johan [1963]
6 inch figuren
- Normale Smurf [1964]
- Grote Smurf [1965]
- Boze Smurf [1965]
- Koningsmurf [1966]
Overname van Dupuis in 1985
Toen de oprichter van het bedrijf, Charles Dupuis, met pensioen ging werd de uitgeverij verkocht aan de Groep Brussel Lambert. Dit is een Belgische industriële holding die onder leiding van Albert Frère viel.
Enkele jaren later werd Dupuis verkocht aan uitgeverij j Marsu Productions, die het bedrijf verder uitbouwde.
Bekende uitgevers
Dupuis is nog steeds een bekende Belgische uitgeverij, maar maakt sinds begin jaren 70 geen smurfenbeeldjes meer. Bekende stripboeken die afkomstig zijn van uitgeverij Dupuis zijn Robbedoes, Bollie en Billie, Yoko Tsuno en The Minions. Verder brengt het nog een aantal stripboeken uit die voornamelijk in het Franstalig- en Nederlandstalig België erg populair zijn, maar in Nederland een stuk minder.