Bullyland AG is een Duits bedrijf dat beeldjes en modellen voor verzamelaars produceert. Het bedrijf is in 1973 opgericht, toen nog onder de naam Bully. Verzamelaars van smurfenbeeldjes kennen deze naam als geen ander. Het was in het verleden de grootste concurrent van Schleich. Het is goed om te weten dat Bullyland nog steeds bestaat en actief is, maar niet meer op het gebied van smurfen.
Oprichting van Bully
In 1973 werd dit productiebedrijf opgericht als Bullyland Volkmar Klaus GmbH & Co. De naam van het bedrijf was afkomstig van de Franse Bulldog van de oprichter, een hondenras dat ook wel wordt afgekort tot Bully. Volkmar Klaus bouwde een garage om en begon met een totaal van drie medewerkers pvc figuurtjes te produceren. Een van de eerste series van Bullyland was de mascotte van het WK van 1974, Tip & Tap.
De productie van smurfen
Opvallend is dat het jonge bedrijf al in 1973 de rechten kreeg om smurfen te produceren. Het recht werd uitgegeven door smurfenbedenker Peyo. Hiermee nam Bullyland het recht over van concurrent Schleich. Het mocht niet alleen smurfen produceren maar kreeg ook de mallen die door Schleich werden gemaakt, in handen. Hierdoor kon Bullyland ook de oudere smurfen herproduceren.
Het oude logo bestond uit de naam Bully, iets dat ook als markering onder de smurfen zichtbaar is. Later werd het logo verandertdnaar Bullyland.
In 1980 had Bully geen recht meer om de smurfen te maken. Iets eerder had Schleich al de licentie teruggekregen, en moest Bully hier in 1980 helemaal afstand van doen.
Iets andere smurfen
Wie Bully smurfen naast die van Schleich legt ziet duidelijk verschillen. Niet alleen de markering op de onderkant van de smurf is anders, ook de beeldjes verschillen een beetje. Dit komt omdat Bullyland uiteindelijk eigen mallen heeft gemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is de maansmurf, waarbij de Bullyvariant een rode stropdas draagt en die van Schleich juist niet. Ook de lichaamshouding van beide smurfen verschilt.
Nog een verschil tussen beide merken is de kleur van de verf. Hoewel ze op het eerste oog overeen lijken te komen, zijn de tinten nog net wat anders. Als laatste verschil het materiaal. Bully smurfen zijn van zachter pvc, iets dat duidelijk voelbaar is. Het nadeel van de Bullyland smurfen is dat het zachtere materiaal sneller krom kan trekken.
Overigens beweert het bedrijf dat dit materiaal door Bullyland zelf is ontwikkeld en geen gevaarlijke ftalaatverzachters bevat. Het zou de enige speelgoedfabrikant ter wereld zijn dat deze schadelijke stoffen uit de producten heeft geweerd.
Overige producten van Bullyland
Naast smurfen heeft Bullyland nog veel meer geproduceerd. Ze verkregen licenties van onder andere Alf, Sesamstraat, The Pink Panther, Asterix en in 1977 ook nog eens Walt Disney. Daarnaast produceert het bedrijf een grote lijn aan eigen modeldieren waaronder boerderijdieren, dinosauriërs en wilde dieren. Hiermee gaat het de concurrentie met Schleich aan, dat eendezelfde lijn produceert.
Verkoop van het bedrijf
In 2005 werd Bullyland verkocht waarbij de oprichter zich volledig terugtrok. In 2012 werd het bedrijf opnieuw verkocht waarbij Arthur Ruland aandeelhouder werd. In 2017 werd KonSens Holding GmbH de nieuwe aandeelhouder.
Faillissement van Bullyland
Een van de bekendste Duitse speelgoedfabrikanten moest in 2018 faillissement aanvragen. Dit had waarschijnlijk te maken met de hoge licentiekosten. Bullyland werd verkocht aan het familiebedrijf Eberl, dat er Bullyworld GmbH van heeft gemaakt.
De oprichting van een eigen museum
Wereldwijd zijn er veel Bully liefhebbers. In 1998 opende het bedrijf een eigen museum in het Duitse Spraitbach. Het gehele assortiment van Bullyland werd hier getoond. Ook was er een avonturentuin aanwezig waardoor bezoekers doorheen konden wandelen. Het museum heeft enkele jaren goed gedraaid, hierna nam het aantal bezoekers af. In juli 2009 werd het museum definitief gesloten.